Nieuws

ROUTE OTTERLO: De trail over De Zanding wordt afgesloten per 8 januari

Vanaf 8 januari wordt het deel van route Otterlo dat over De Zanding loopt op last van de gemeente Ede afgesloten. De gemeente heeft dit besluit genomen als maatregel voor een betere balans tussen natuur en recreatie. In het gebied komen kwetsbare soorten voor. Als compensatie heeft de gemeente toestemming gegeven om in het Roekelse Bos de trails uit te breiden. Het afgelopen half jaar hebben bestuursleden van MTB Zuid Veluwe vele intensieve gesprekken gevoerd met de gemeente Ede over de voorgenomen sluiting van De Zanding. Aanvankelijk was er sprake van dat de MTB route op dit deel einde zomer al dicht zou gaan. Op dat moment was de vergunning voor het alternatieve traject nog onzeker. Nu gaat De Zanding pas op 8 januari 2024 dicht en kunnen we er deze kerstvakantie nog van genieten. En zijn we daarnaast zeker van toestemming voor een vervangende trail in het Roekelse Bos.

Lees verder »

5 november Warnsborncross Arnhem

Op zondag 5 november zal de jaarlijkse Warnsborncross plaats vinden in de bossen van Landgoed Warnsborn. Op een drietal plekken kruist deze hardloopwedstrijd de MTB route Arnhem. Ter plekke zullen vrijwilligers van loopgroep Arnhemia met linten de route afzetten. Indien er geen hardlopers langskomen, zullen zij doorgang verlenen aan mountainbikers. Op onderstaande kaart is te zien waar de hardlooproute (blauw) de MTB route (rood) kruist. Bij deze het verzoek de instructies van de vrijwilligers ter plekke te volgen. Op het meest noordelijke kruispunt bevindt zich de start/finish van de Warnsborncross, nabij het Clement van Maasdijk monument. Verwacht wordt dat het er druk zal zijn. Hier graag niet het fietspad, maar de officiële MTB route blijven volgen, uiterst rechts over de heide.

Lees verder »

4 november drukte door Herfstbostocht

Op zaterdag 4 november 2023 organiseren RETO en AIRBORNE MTB de Herfstbostocht in en om Arnhem. Deze MTB tocht met afstanden van 55, 70 km en 100 km en een graveltocht van 80 km zal voor grote delen verreden worden over de routes Schaarsbergen, Arnhem, Renkum en het zuidelijke deel van route Ede. Met maximaal 750 deelnemers kan het die dag dus zeer druk zijn op onze trails. Kijk voor meer informatie over de routes van de Herfstbostocht op: https://www.fietssport.nl/toertochten/54940/herfstbostocht-2023-mtb-en-gravel

Lees verder »

ROUTE LUNTEREN:EVENEMENT OP ZATERDAG 07-10

Zaterdag 7 oktober is er de jaarlijkse hardloopwedstrijd het rondje om de koepel. Zij maken geen gebruik van de MTB-route maar kruist deze wel in en rondom de Goudsberg. Verder zijn er nog 2 georganiseerde wandelingen deze dag: “happen en meer” en een oerwandeling. Voor de routes zie kaartjes Op deze manier zijn jullie geinformeerd zodat jullie hier met het plannen en rijden van jullie rit rekening mee kunnen houden. #benicesayhi

Lees verder »

ROUTE LUNTEREN:

I.v.m. het jaarlijkse evenement Peerdsturen bij de Goudsberg is het zandgat a.s. zaterdag niet toegankelijk. Verzoek is om de route bovenlangs te volgen. 

Lees verder »

Airborne wandeltocht

  02-09-2023: AIRBORNE-WANDELTOCHT  Beste MTB-ers,Zaterdag 2 september wordt de 76e editie van de jaarlijkse Airborne Wandeltocht georganiseerd. Naar verwachting zal hieraan deelgenomen worden door omstreeks 30.000 (!) wandelaars. Afgelopen jaar zijn er problemen ontstaan aangezien onze MTB-route op sommige plaatsen samenloopt/kruist met de wandelroute. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot ergernis bij zowel wandelaars als MTB-ers.Het belangrijkste knelpunt betreft het pad tussen de Zonneheuvelweg – oversteek Utrechtseweg – Italiaanseweg. Daar komen de 10 en 15 km routes samen voorbij. Aan deze afstanden nemen ook de meeste deelnemers aan deel. Er zullen op dit punt een slordige 20 duizend wandelaars passeren.De deelnemers op de afstanden 10 en 15 km starten vanaf 09:30 uur tot 13:30 uur. De eerste wandelaars op deze afstanden zullen niet voor 10:00 uur op dit punt gearriveerd zijn en men verwacht dat de laatste starters rond 15:00 voorbij zullen komen. De drukte is op zijn piek

Lees verder »

MUL ZAND ALERT!

Beste bikers, Helaas begint het ook op onze routes te droog te worden. Elke dag komen we nieuwe mul zand stukken tegen. Dit geldt voor alle routes onder beheer van MTB Zuid Veluwe.De routes (deels) afsluiten en omleiden is het laatste wat we willen, maar gezien de huidige weersverwachting vrijwel onvermijdelijk.Aan droogte/mul zand kunnen we namelijk helemaal niets doen, behalve zorgen dat de routes minder belast worden en oproepen tot een collectieve regendans!Daarom nu alvast een oproep om de routes gedurende de aanhoudende droogte zoveel mogelijk te mijden en om eventuele toekomstige omleidingen te respecteren.Hopelijk kunnen we dan met elkaar voorkomen dat de routes voor langere tijd onbegaanbaar en/of afgesloten worden. Heel veel dank namens de vrijwilligers crews!!

Lees verder »

4 mei herdenking verzetsmonument Arnhem Waterberg

Op 4 mei van 14:30 – 15:45 uur vindt er bij het verzetsmonument Arnhem Waterberg een herdenking plaats. Het is de 80-ste herdenking van mensen die zijn omgekomen bij de april/mei-staking van 1943. Mochten jullie rond die tijd in de buurt fietsen houdt hier dan rekening mee.

Lees verder »

Bos onveilig door vallende bomen

Stormen Dudley en Unice zorgen momenteel voor overlast op de Zuid Veluwe Trails. Na de storm van vannacht liggen er op diverse plekken bomen op de trails. De verwachting is dat met de storm van vrijdag er nog meer bomen zullen sneuvelen. Terreineigenaren adviseren daarom om het bos t/m vrijdag te mijden. Het gaat harder waaien en er zullen meer bomen en takken gaan vallen. Ook na vrijdag zal het nog even oppassen zijn. De bomen die op de trails terecht komen zullen in de komende we(e)k(en) worden opgeruimd. Alvast bedankt voor jullie begrip !

Lees verder »

Omleiding Waterberg trails op 28 december

Op dinsdag 28 december gaat de MTB Zuid Veluwe crew aan de slag op Waterberg voor noodzakelijk onderhoud. De crew gaat de remkuilen dempen en het kapot gelopen klimmetje na het hek herstellen. Op deze dag zijn singletrack 6 (geheel) en singletrack 7 (gedeeltelijk) de hele dag afgesloten, zodat de vrijwilligers hun werk kunnen doen. Zie afbeelding. Er wordt een omleidingsroute ingesteld welke over het gravelfietspad langs de A12 loopt (blauwe lijn op de kaart). Hiervandaan wordt je weer naar de trail terug geleid. Als de omstandigheden tegen zitten kan de omleiding langer duren. De trail langs de Cattepoelseweg (st 8) blijft gewoon geopend. Alvast bedankt voor het begrip namens de trailcrew!

Lees verder »

Route onderhoud; er gebeurt meer dan je denkt

Oplettende rijders hebben het wellicht al in de gaten gehad. Op de routes die onder beheer van MTB Zuid Veluwe vallen worden regelmatig onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Op veel van onze routes wordt wekelijks gewerkt. Omdat we merken dat veel mountainbikers niet echt weten wat er allemaal gebeurt, lijkt het ons leuk om hier eens wat meer over te vertellen. Laten we eens bij het begin beginnen, als een route wordt aangelegd. Waar het meeste graafwerk wordt gedaan met een kleine graafmachine zijn het de vrijwilligers die voor de graafmachine uitwerken om het snoeiwerk te doen. Als de trail eenmaal gegraven is, worden wortels zoveel mogelijk weggehaald en wordt iedere meter singletrack aangeharkt en aangestampt. En dat gebeurt allemaal met de hand! Wie denkt dat de route na het aanleggen weinig omkijken meer nodig heeft, heeft het mis. De meeste MTB Zuid Veluwe routes worden intensief bereden. Soms wel 1500 keer per

Lees verder »

Pedaleur Bikes wordt vriend van de route

Vriend van de route Pedaleur Bikes wordt vriend van de route En opnieuw mogen we een nieuwe vriend van de routes bekend maken. Pedaleur Bikes Velp draagt onze routes een warm hart toe. Chantal Beltman, voormalig profrenster en tegenwoordig werkzaam bij Pedaleur, legt uit waarom ze MTB Zuid Veluwe steunen: “Geweldig deze prachtige mtb-routes in onze achtertuin. Met collega’s van Pedaleur Bikes fietsen we regelmatig de route Schaarsbergen: ideaal voor testen van fietsen én elkaars conditie. Petje af voor alle vrijwilligers van Stichting MTB Zuid Veluwe die het parcours hebben aangelegd en onderhouden. Mooi dat we als vriend van de route hieraan onze bijdrage kunnen leveren.” Uiteraard bedanken we Pedaleur voor de steun en complimenten!

Lees verder »

Onderhoud routes in Arnhem

Op zaterdag 30/10 wordt er door een grote groep vrijwilligers op verschillende plekken groot onderhoud gepleegd. Dit gebeurt op zowel de Schaarsbergenroute als de Arnhem route. Mensen die zaterdagochtend de routes rijden kunnen in het gebied tussen de Cattepoelseweg/Deelenseweg en Papendal vrijwilligers tegenkomen. Omdat we aan het bladblazen zijn kunnen we niet horen als er mtb-ers aankomen. Ook op andere (zater)dagen wordt er vaak aan de routes gewerkt. Niet alleen in Arnhem, maar ook op de andere Zuid Veluwe routes. Dus vragen we jullie mountainbikers om de komende tijd extra op te letten. Minder vaart en geef de vrijwilligers de ruimte. Ze doen dit werk voor jullie. Alvast bedankt.

Lees verder »

Na zonsondergang is het bos voor de dieren

Soms worden op de MTB Zuid Veluwe routes nightbikers gespot. We leggen graag uit waarom het biken na zonsondergang niet de bedoeling is. Hoewel we snappen dat het avontuurlijk is om met 2000 lumen door een donker bos te cruisen, is biken in het donker is zeer verstorend voor het wild dat ‘s nachts actief is op en rond onze mtb-routes. Wanneer wild wordt opgeschrikt raakt het in paniek en slaat het op de vlucht. Eventuele jongen worden achtergelaten en het wild kan zomaar tegen hekken aanrennen of wegen op vluchten. Met name in de winter, als het voedsel schaars is en de dieren toch al verzwakt zijn, leidt dit tot onnodige wildsterfte. Om deze reden is het voor iedereen verboden om na zonsondergang het bos te betreden. Houden wij mountainbikers ons niet aan de regels dan kan dat er toe leiden dat terreineigenaren onze routes willen opheffen. En daar

Lees verder »

Omleiding route Schaarsbergen

Ter info: op de route Schaarsbergen is ter hoogte van de Kemperbergerweg een omleiding ingesteld vanwege de slechte staat van de track daar. MTB-ers worden omgeleid d.m.v. de bekende gele omleidingsborden #trailrespect

Lees verder »
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 weken geleden

ROUTES ARNHEM & SCHAARSBERGEN: Maandag 1 en dinsdag 2 juli oefent de brandweer vanaf 18u in het Maesbergse bos. Wat dit precies inhoudt voor de mountainbikeroutes is ons niet duidelijk, maar het kan zijn dat je omgeleid wordt of dat de brandweer op een gegeven moment alle recreanten uit het bos haalt. ... Meer lezenMinder lezen

ROUTES ARNHEM & SCHAARSBERGEN: Maandag 1 en dinsdag 2 juli oefent de brandweer vanaf 18u in het Maesbergse bos. Wat dit precies inhoudt voor de mountainbikeroutes is ons niet duidelijk, maar het kan zijn dat je omgeleid wordt of dat de brandweer op een gegeven moment alle recreanten uit het bos haalt.Image attachment

1 ReactieReageer op Facebook

Okay, wat bedoel je hiermee?

3 weken geleden

(Fiets) drukte rondom Arnhem op 22 en 23 juni!

Dit weekend zijn er veel fietsers aanwezig rondom Arnhem vanwege meerdere (mooie) fietsevenementen.

Op zaterdag 22 juni vindt de Hel van Ede-Wageningen plaats met een parcours welke gedeeltelijk over de MTB-routes Renkum, Arnhem, Ede en Schaarsbergen loopt.
Routekaarten: www.tcw79.nl/?q=HveW-routes

Ook op zaterdag 22 juni vindt de Ronde van Arnhem plaats met een wielerparcours welke op enkele punten de MTB routes Arnhem en Schaarsbergen kruist.
Routekaarten: rondevanarnhem.mantel.com/deelnemers-informatie

En de kers op de taart vindt plaats op zondag 23 juni, het NK Wielrennen in en om Arnhem. De hele dag wordt er gefietst over het parcours dat vlak langs de MTB route Schaarsbergen t.h.v. de Cattepoelseweg en de Deelenseweg loopt.
Routekaart: nkwielrennen.com/parcourskaart-2/

Houdt daarom komend weekend rekening met (grote) drukte in en om Arnhem en ook met (korte) omleidingen of tijdelijke afsluitingen. Volg s.v.p. ter plekke de aanwijzingen van verkeersregelaars of tijdelijke bebording op!
... Meer lezenMinder lezen

(Fiets) drukte rondom Arnhem op 22 en 23 juni!

Dit weekend zijn er veel fietsers aanwezig rondom Arnhem vanwege meerdere (mooie) fietsevenementen.

Op zaterdag 22 juni vindt de Hel van Ede-Wageningen plaats met een parcours welke gedeeltelijk over de MTB-routes Renkum, Arnhem, Ede en Schaarsbergen loopt.
Routekaarten: https://www.tcw79.nl/?q=HveW-routes 

Ook op zaterdag 22 juni vindt de Ronde van Arnhem plaats met een wielerparcours welke op enkele punten de MTB routes Arnhem en Schaarsbergen kruist.
Routekaarten: https://rondevanarnhem.mantel.com/deelnemers-informatie 

En de kers op de taart vindt plaats op zondag 23 juni, het NK Wielrennen in en om Arnhem. De hele dag wordt er gefietst over het parcours dat vlak langs de MTB route Schaarsbergen t.h.v. de Cattepoelseweg en de Deelenseweg loopt.
Routekaart: https://nkwielrennen.com/parcourskaart-2/

Houdt daarom komend weekend rekening met (grote) drukte in en om Arnhem en ook met (korte) omleidingen of tijdelijke afsluitingen. Volg s.v.p. ter plekke de aanwijzingen van verkeersregelaars of tijdelijke bebording op!
3 weken geleden

ROUTE SCHAARSBERGEN: De MTB route in het Schaarsbergse bos is op een aantal plekken gewijzigd.
Het gaat om wijzigingen die onderdeel zijn van de totale herinrichting van het gebied door de gemeente Arnhem. Het gaat om het bos tussen Kemperbergerweg, Koningsweg, Deelenseweg en Schelmseweg.

De aanloop naar de afdaling Kemperbergerweg (singletrack 10) is omgelegd om wandelaars en ruiters de ruimte te geven. Na het hoogspanningsstation ga je nu rechtsaf. Hier volg je de tijdelijke borden totdat je weer op de oorspronkelijke route komt (rood en geel op bijgevoegd kaartje).

(Singletrack 10 zal vermoedelijk dit najaar definitief worden aangepast met een singletrack omhoog naast de downhill naar beneden. Zie paars op bijgevoegd kaartje)

Even verderop, bij de oversteek van het fietspad (einde singletrack 11) is de route iets ingekort en verlegd. Je steekt nu een pad eerder het fietspad over. Dit omdat de kruising met het fietspad in de oude situatie problemen opleverde.

De wijzigingen op de route zijn nu met tijdelijke borden aangegeven, in afwachting van nieuwe palen en borden.
... Meer lezenMinder lezen

ROUTE SCHAARSBERGEN: De MTB route in het Schaarsbergse bos is op een aantal plekken gewijzigd.
Het gaat om wijzigingen die onderdeel zijn van de totale herinrichting van het gebied door de gemeente Arnhem. Het gaat om het bos tussen Kemperbergerweg, Koningsweg, Deelenseweg en Schelmseweg.

De aanloop naar de afdaling Kemperbergerweg (singletrack 10) is omgelegd om wandelaars en ruiters de ruimte te geven. Na het hoogspanningsstation ga je nu rechtsaf. Hier volg je de tijdelijke borden totdat je weer op de oorspronkelijke route komt (rood en geel op bijgevoegd kaartje).

(Singletrack 10 zal vermoedelijk dit najaar definitief worden aangepast met een singletrack omhoog naast de downhill naar beneden. Zie paars op bijgevoegd kaartje)

Even verderop, bij de oversteek van het fietspad (einde singletrack 11) is de route iets ingekort en verlegd. Je steekt nu een pad eerder het fietspad over. Dit omdat de kruising met het fietspad in de oude situatie problemen opleverde.

De wijzigingen op de route zijn nu met tijdelijke borden aangegeven, in afwachting van nieuwe palen en borden.

5 ReactiesReageer op Facebook

Die aanpassing singeltrack 11 snap ik echt niet. Juist in de huidige situatie heb je goed zicht op het fietspad. Omdat dit in het verlengde ligt van het mtb pad. Nu gaan we met 35km per uur haaks een fietspad oversteken. Vreemd.

Klinkt logisch toch weer 50 meter route erbij 👍

LET OP morgen met de mtb tocht hel van Ede-Wageningen tegen liggers

View more comments

2 maanden geleden

ROUTE RENKUM: Zaterdag 25 mei vindt in de bossen tussen Oosterbeek en Renkum de Stuwwalloop plaats. Zoals te zien op het kaartje kruist het parcours meerdere malen de MTB route Renkum. Houdt hier dus rekening mee als je van plan bent om zaterdag de route te rijden!
Voor onder meer het tijdschema van de Stuwwalloop zie: www.stuwwalloop.nl/praktische-informatie.html
... Meer lezenMinder lezen

ROUTE RENKUM: Zaterdag 25 mei vindt in de bossen tussen Oosterbeek en Renkum de Stuwwalloop plaats. Zoals te zien op het kaartje kruist het parcours meerdere malen de MTB route Renkum. Houdt hier dus rekening mee als je van plan bent om zaterdag de route te rijden!
Voor onder meer het tijdschema van de Stuwwalloop zie: https://www.stuwwalloop.nl/praktische-informatie.html

3 ReactiesReageer op Facebook

is de Renkumroute ook zonder Vignette?

Dank voor het delen!

Zaterdag 25 mei ook classico boretti. Da's weliswaar over de weg, maar toch

2 maanden geleden

Oproep voor extra vrijwilligers rondom NK parcours zondag 23 juni!

Op zondag 23 juni komt het NK Wielrennen naar Arnhem en is RETO actief betrokken bij de organisatie van deze geweldige wielerdag voor Arnhem eo.

RETO is nog op zoek naar extra NK-eventregelaars bij wegafzettingen rondom het parcours om informatie te geven voor bezoekers en omwonenden. Er is geen speciale training nodig. Je staat direct tegen het parcours aan. Dichter en 'live' bij een NK met al onze toppers kun je bijna niet komen.
Je kan kiezen uit drie tijdsblokken:
* 9.30u (4u)
* 9.30 (8u)
* 13.30 (4u)

De algehele coördinatie komt vanuit Sportbedrijf Arnhem.

Klik hier om je ook aan te melden: reto.banster.nl/index.php?p[3.1][activechild]=items&p[3.1.0][activechild]=events&p[3.1.0.2][activechild]=main&p[3.1.0.2.0][activechild]=subscribe_form&&p[3.1.0.2.0.3][id]=53
... Meer lezenMinder lezen

Oproep voor extra vrijwilligers rondom NK parcours zondag 23 juni! 

Op zondag 23 juni komt het NK Wielrennen naar Arnhem en is RETO actief betrokken bij de organisatie van deze geweldige wielerdag voor Arnhem eo. 

RETO is nog op zoek naar extra NK-eventregelaars bij wegafzettingen rondom het parcours om informatie te geven voor bezoekers en omwonenden. Er is geen speciale training nodig. Je staat direct tegen het parcours aan. Dichter en live bij een NK met al onze toppers kun je bijna niet komen. 
Je kan kiezen uit drie tijdsblokken:
* 9.30u (4u)
* 9.30 (8u)
* 13.30 (4u)

De algehele coördinatie komt vanuit Sportbedrijf Arnhem. 

Klik hier om je ook aan te melden: https://reto.banster.nl/index.php?p[3.1][activechild]=items&p[3.1.0][activechild]=events&p[3.1.0.2][activechild]=main&p[3.1.0.2.0][activechild]=subscribe_form&&p[3.1.0.2.0.3][id]=53
2 maanden geleden

OMLEIDING ROUTE EDE: Wegens wateroverlast heeft de gemeente Ede het schrikhek teruggeplaatst op het onverharde pad parallel aan de Heidebloemallee. Hiermee is de vorige week weggehaalde omleiding helaas weer van kracht. Aangezien onze omleidingsborden die hier eerder hingen ontvreemd zijn, duurt het iets langer voordat de omleidingsroute bebord is. De omleidingsroute is te zien op het kaartje (1x links, 2x rechts) ... Meer lezenMinder lezen

OMLEIDING ROUTE EDE: Wegens wateroverlast heeft de gemeente Ede het schrikhek teruggeplaatst op het onverharde pad parallel aan de Heidebloemallee. Hiermee is de vorige week weggehaalde omleiding helaas weer van kracht. Aangezien onze omleidingsborden die hier eerder hingen ontvreemd zijn, duurt het iets langer voordat de omleidingsroute bebord is. De omleidingsroute is te zien op het kaartje (1x links, 2x rechts)

2 ReactiesReageer op Facebook

Dank voor de foto.

Het was inderdaad nogal nat afgelopen weekend..

2 maanden geleden

ROUTE SCHAARSBERGEN: Morgen (4 mei) vindt er tussen 14.30 en 16u een herdenking plaats bij het Meistakingen monument aan de Waterbergseweg (vlak na de viaducten onder knooppunt Waterberg door). Bij deze het verzoek om hier even voor af te stappen en te voet te passeren. ... Meer lezenMinder lezen

ROUTE SCHAARSBERGEN: Morgen (4 mei) vindt er tussen 14.30 en 16u een herdenking plaats bij het Meistakingen monument aan de Waterbergseweg (vlak na de viaducten onder knooppunt Waterberg door). Bij deze het verzoek om hier even voor af te stappen en te voet te passeren.
Meer zien